Zpět na seznam

Réva vinná ´irsai oliver´

Vitis vinifera ´irsai oliver´

Foto: Réva vinná ´irsai oliver´
Detail
Kategorie Ovoce
Barvy rostliny žlutá
Tvary rostliny hrozen
Barvy listů zelená
Typy listů listnaté, opadavé
Měsíce plodů Srpen, Září
Požadavky rostliny slunce, vlhko, teplomilná, písčité půdy, hlinitopísčité půdy, propustné půdy, náročné, humózní půdy
Použití rostliny v potravinářství
Použitelné části rostliny plod
Popis

Vinná réva kultivar ´Irsai Oliver´ má vrchol letorostu hladký a zelený.

List je středně velký, hladký, výrazně pětilaločný, rub listu je hladký. Řapíkový vzorek je otevřený, lyrovitý.

Hrozen je středně velký, až větší, dlouhý. Tvar hroznu je kuželovitý. Bobule je středně velká, kulatá, zlatožlutá. Dužina je středně pevná, sladké muškátové chuti.

Tato odrůda patří mezi raněji dozrávající. Zraje koncem srpna, v chladnějších oblastech počátkem září.

Čeleď:
Vitaceae – révovité

Původ:
Je to maďarská odrůda, kříženec Bratislavské bílé x Čabajská perla.

Pěstování:
Odrůda vyžaduje mírné jižní nebo jihozápadní svahy, stanoviště s pravidelným výskytem zimních mrazů nejsou vhodná. Pro zahrádkářské pěstování je vhodné volit jižně orientované stěny domů nebo chat, které poskytují dobrou ochranu od severu.

Odrůdě musíme poskytnout záhřevné, teplé, propustnější půdy, nebo půdy písčité, ale ne příliš suché. Na mělkých a suchých půdách dochází ke špatnému růstu a vývoji hroznů. Odolnost proti mrazům je střední až nižší.

Odrůda je vhodná pro pěstování na středním i vysokém vedení s řezem na tažně. Při zahrádkářském pěstování jsou vhodné pergoly, na kterých je dobré částečně regulovat vysokou násadu hroznů, aby nedocházelo k přetěžování a vysilování keřů.

Choroby, škůdci:
Odrůda má nízkou odolnost k napadení plísní révovou. K padlí révovému je odolnost střední až nízká. Odolnost k plísni šedé je střední. V době zralosti přitahuje vosy, hmyz a ptactvo, především díky svému muškátovému aromatu.

Použití:
Je to odrůda vhodná k výrobě odrůdových vín. Vína jsou silně muškátově aromatická, muškátová chuť je často jemně kořeněná. Nevýhodou je nízký obsah kyselin, který se musí při výrobě kontrolovat. Odrůda se hodí i k výrobě burčáku a pro přímý konzum hroznů.
Nové fotografie rostlin