Zpět na seznam

Renklóda italská

Prunus italica

Foto: Renklóda italská
Detail
Kategorie Ovoce
Výška rostliny od 4 m do 5 m
Barvy rostliny bílá
Tvary rostliny chocholík
Barvy listů zelená
Tvary listů celokrajné
Typy listů listnaté, opadavé
Měsíce plodů Červen, Červenec
Měsíce kvetení Duben, Květen
Požadavky rostliny slunce, polostín, stín, vlhko, lehké půdy, propustné půdy, humózní půdy
Použití rostliny solitéra, skupinové výsadby, v potravinářství
Použitelné části rostliny plod
Popis

Renklódy jsou stromy či keře vysoké 4 -5m, odolné, dlouhověké, s plody velkými 2 -4cm, zelené až červené barvy.Tyto stromy jsou podobně jako švestky středně sezónní a jejich plody jsou sladké, zelenožluté až dozlatova a slabě aromatické.
Plody jsou kulatější než švestky, menší, tužší a méně ojíněné. Na jedné straně plodů je rýha, často bývají červeně skvrnité. Stromy jsou houževnaté, většinou beztrnné, a mečovitější než většina švestek, které pokládáme za méně odolné.
´Old Greengage´ je původní, ale nespolehlivá odrůda. Dobře prošlechtěná je ´Cambridge Gage´.
´Transparent Gage´ je další starší odrůda pocházející z Francie. Její plody jsou medově sladké s průsvitnou slupkou, zlatožluté barvy a červenými skvrnami. Plodí na konci léta.
Mirabelky jsou podobné, ale menšího vzrůstu a mají menší plody. Kromě jižní Francie se vyskytují jen zřídka. Občas se jako mirabelky označují plody myrobalánu třešňového,aby byly lépe prodejné.
´Denniston´s superb´ je odrůda pocházející z USA a původní renklódě se podobá chutí, ale má větší a tvrdší plody, střední výnosy a je samosprašná.
´Jefferson´ je podobná, pozdní, není samosprašná.
´Reine Claudie de Bavay´ je nejspíš křížencem renklódy a švestky. Plodí o dva týdny později než předchozí odrůdy, na počátku podzimu. Z jejích plodů se připravují vynikající džemy, které jsou chutnější a kyselejší, když je ovoce sklizeno před dozráním.
Další hybrid ,´Golden Transparent´, má plody velké, kulaté a průsvitně žluté. Dozrává později a v chladnějších oblastech vyžaduje ochranu. Je samosprašný.

Čeleď:
Rosaceae

Původ:
Předchůdci renklódy se vyskytují v Malé Asii. Do severní Evropy a Británie byly dovezeny Římany, ale jejich pěstování v době Sasů a ve středověku postupně vymizelo a začalo se s ním opět až v roce 1725. název pochází z francouzského Reine Claudie, tedy královna Claudie.
Původní renklódy se množí semeny, ale existují některé vyšlechtěné velkoplodé odrůdy a také několik dobrých kříženců renklódy a švestky.

Pěstování:
Renklódy vyžadují lehčí půdu než švestky, ale stejně bohatou, vlhkou a vzdušnou. Mají přirozený sklon k vytváření vysokokmenů, které vyžadují vzájemnou vzdálenost 6m.
V chladnějších oblastech potřebují ochranu, např. zídky. Některé odrůdy plodí i v polostínu u zdí.
Renklódy a některé vybrané mirabelky nebo odrůda ´Transparent´ se pěstují v nádobách, protože je to jediný způsob, jak omezit jejich vzrůst. Můžeme je tak také přenášet do skleníků v době květu a dozrávání ovoce. V zimě vyžadují renklódy vegetační klid.
Obvykle se pěstují jako čtvrtkmeny nebo keře, po zformování koruny postačí udržovací řez, který provádíme koncem léta. Přetížené větve vyžadují podporu, i když ne tolik jako u švestek. Protože mají sklon k nepravidelné úrodě, je důležitá probírka plodů, i když nepřináší takové výsledky jako u jiných plodin. Tvarujeme podobně jako švestky, tedy do šikmé palmety nebo do vějíře, vyvázaného ke zdi.
Renklódám se dobře daří v blízkosti velkých švestek, na jejich chráněné, slunné straně.

Hnojení:
Na jaře postřikujeme stimulátorem Bio-Algeen S-90.

Sklizeň:
Plody renklód se v obchodech objevují zelené a tvrdé, protože v tomto stavu jsou poměrně trvanlivé. Když je sklízíme v plné zralosti, mají vynikající chuť, nesmí se ale sklízet příliš pozdě, zejména za vlhkého počasí. Mohou se zpracovávat jako džemy, sýry, šťávy nebo vypeckované zmrazit.

Použití:
Renklódy poskytují nejlepší ze švestkových džemů. Pravý mirabelkový džem má podobnou chuť jako meruňkový, je dokonce lepší.
Prunele je francouzský likér z Alsaska a Anjou, připravený z mirabelek. Slivovice eau –de –vie pochází z balkánu.

Množení:
Renklódy se obvykle roubují na podnože myrobalánu, novější zakrslé podnože umožňují snáze je vyvazovat ke zdi. Řízkovat můžeme bez záruky úspěchu v pozdním podzimu, nejstarší variety dobře vzcházejí z pecek.

Choroby, škůdci:
Díky své sladké chuti jsou renklódy stále ohroženy ptáky, kteří napadají pupeny i plody. Poškození, které způsobí, se může stát vstupní branou různých infekcí. Prevencí je přes zimu v oblastech s hojným výskytem ptáků obalování stromu síťovinou. Plody jsou také oblíbenou hostinou vos, vůči nimž musíme být nesmlouvaví.
Nové fotografie rostlin