Zpět na seznam

Karambola

Averrhoa carambola

Detail
Kategorie Ovoce
Výška rostliny do 11 m
Barvy rostliny bílá, růžová
Barvy listů zelená
Tvary listů zpeřené
Měsíce plodů Červenec, Srpen
Měsíce kvetení Květen, Červen
Popis

Karambola je menší strom, vysoký do 11m. Má jemné lichozpeřené listy, podobné jako ořešák. Délka jeho života je střední. Plody jsou velké 5x15 cm, válcovité, na průřezu hvězdicovité, žluté, obsahují cukr a menší množství kyseliny šťavelové.
Z hojných bílých nebo růžových květů se vyvíjí velké množství žlutých, válcovitých plodů, zvaných karambolky, s pěti vystouplými žebry, pod jejichž tíhou se ohýbají větve.
Karambolky mají proměnlivou chuť, ale vždy jsou šťavnaté.
Podobným druhem je bilimbi (Averrhoa bilimbi) s plody připomínajícími nakládačky. Používají se ale spíše jako zelenina, okořeněné karí, a také k výrobě oblíbeného bilimbového džemu.

Čeleď:
Oxalidaceae

Původ:
Karambola pochází z Indonésie a Moluk a její pěstování zůstalo omezeno převážně na jihovýchodní Asii a Indii. Pro svou ozdobnost a vitalitu se v současné době šíří téměř všude.

Pěstování:
Karamela vyžaduje velmi teplé a vlhké podnebí, propustnou půdu. Se svými žlutými plody působí velmi dekorativně a to i při pěstování v nádobě.

Sklizeň:
Plody sklizené těsně před dosažením zralosti a skladované jeden nebo dva týdny snášejí velmi dobře transport.

Použití:
Karamboly se používají spíše k výrobě rosolů a marmelád, než jako stolní ovoce. Díky svému tvaru jsou ozdobou kompotů a ovocných salátů.
Plody bilimbi se nakládají a zavařují. Pro výrobu džemu se nechávají přes noc vylouhovat, a pak se propasírují, aby se odstranila kyselá a hořká příchuť. Dříve se nakládaly i květy obou druhů.
Karambolová šťáva odstraňuje zbytky skvrny z látky a lze ji také použít k leštění mosazi.

Množení:
Karambolu množíme ze semen, kvalitní odrůdy roubováním. Vyžadují pouze výchovný řez.
Nové fotografie rostlin