Zpět na seznam

Artyčok zelinný

Cynara scolymus

Detail
Kategorie Zelenina
Výška rostliny do 2 m
Barvy rostliny fialová
Tvary rostliny úbor
Barvy listů zelená, plstnaté
Tvary listů řapíkaté
Typy listů listnaté, opadavé
Požadavky rostliny slunce, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, nenáročné, humózní půdy
Použití rostliny v lékařství, v potravinářství
Použitelné části rostliny list
Popis

Artyčok zelinný je vytrvalá bylina vysoká až 2 m, připomíná chrpu.

Nejdříve vytváří listovou růžici. Rozvětvená lodyha vyrůstá z řepovitého kořene, listy jsou na spodní straně plstnaté, bez ostnů, v dolní části lodyhy řapíkaté, v horní přisedlé.

Drobné fialové květy jsou na zdužnatělém lůžku a tvoří úbor, který má průměr až 15 cm. Dužnaté zákrovní listeny se střechovitě překrývají, jejich barva je podle kultivaru zelená až fialová. Také velikost úboru kolísá podle kultivaru.

Čeleď:
Asteraceae – hvězdicovité

Původ:
Druh pochází z oblasti Středozemního moře nebo z Kanárských ostrovů. V Malé Asii byl, stejně jako v severní Africe, známou potravinou už ve starověku. Do Evropy zavedli jeho pěstování Italové.

V Itálii se kultura artyčoků datuje od 15. století, dokud se dostala do Francie a Anglie. Artyčoky jsou známé také na jihu USA.

Pěstování:
Artyčoky vyžadují dobře prohnojenou půdu, častou zálivku a odstraňování plevele z pole. Při vhodných podmínkách jsou artyčoky jedlé už v prvním roce, v našich klimatických podmínkách ale většinou až v roce druhém.

Aby se dosáhlo co možná největšího květenství, nechávají se na rostlině pouze dva výhony se 2 - 3 květními úbory. Pro konzum se sklízejí úbory, u kterých začínají vnější zákrovní listeny žloutnout.

Množení:
V pěstebních oblastech se artyčoky rozmnožují převážně kořenovými odnožemi, protože pěstování ze semen nedává vyrovnanou sklizeň.

Použití:
Artyčoky se pojídají syrové jako salát , nebo se z nich připravuje polévka, může se dusit a upravovat jako květák nebo chřest, zpracovává se z nich také nízkoalkoholický nápoj. Při výrobě sýrů se enzym cynaráza používá jako srážedlo. Pro zimní upotřebení se mohou sklízet i celé stonky, které se ukládají ve sklepě do vlhkého písku.

Ve Španělsku je artyčok nejoblíbenější zeleninou. V lidovém léčitelství se používá také kořen, proti pocení, vodnatelnosti, žloutence, k pročištění jater a ledvin a jako dezodorační prostředek.
Nové fotografie rostlin