Zpět na seznam

Kakaovník pravý

Theobroma cacao

Foto: Kakaovník pravý
Detail
Kategorie Listnaté stromy
Výška rostliny od 6 m do 10 m
Barvy rostliny žlutá, červená
Barvy listů zelená
Tvary listů vejčité
Typy listů listnaté, stálezelené
Požadavky rostliny slunce, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost
Použití rostliny v potravinářství
Použitelné části rostliny plod
Popis

Kakaovník pravý je vždyzelený strom vysoký 6 -10m s kmenem o průměru až 30cm a s bohatě rozvětvenou korunou. Mladé stromy mají bělošedou borku, starší hnědavou, dřevo kakaovníku je žluté až červené.

Listy jsou lesklé, kožovité, podlouhle vejčité. U tohoto stromu je známá tzv. kauliflorie neboli kmenokvětost.

Žlutavé až červené květy jsou pětičetné, malé. Plod je zpočátku zelený, později žlutý a hnědý, je dlouhý 10 -20cm a v průměru má 5 -10cm. Semena jsou hnědočervená až fialová, s papírovitým osemeněním, velikosti mandle. Jsou uložena v bělavé až načervenalé chutné dužině. Jejich usušením získáme kakaové boby.

Čeleď:
Byttneriaceae – kakaovníkovité

Původ:
Kakaovník pravý pochází z Jižní Ameriky. Odtud se rozšířil prostřednictvím Portugalců a Španělů do vlhkých tropů.

Výskyt:
Tento strom se pěstuje nejvíce v africkém státě Ghana. V Evropě byly první továrny na zpracování kakaových bobů založeny v 18. století. U nás se kakaovník pěstuje jen v botanických zahradách, ale ani tam nepřináší plody.

Pěstování:
Kakaovník se v tropických oblastech pěstuje na úrodné půdě, v údolích chráněných před větry, často v podrostu prosvětleného lesa.

Použití:
Stromy bohatě kvetou, ale na jedné rostlině dozrává jen 50 -80 plodů. Zralé plody se opatrně odřezávají, půlí a vybírají se z nich semena i s dužinou, ta se musí fermetovat, aby se z nich odstranila tříslovinná hořká chuť. Během fermentace se původní barva mění na hnědou a semena získávají typickou kakaovou vůni a chuť. Potom se semena suší, zbavují osemení a zárodků a zbylé dělohy se melou a roztírají. Z takto získané kakaové hmoty se lisováním získává tuk zvaný kakaové máslo a zbylá hmota poskytuje kakaový prášek, který má nižší obsah tuku.

Množení:
Strom se množí semeny nebo stonkovými řízky a očkováním.
Nové fotografie rostlin