Zpět na seznam

Routa vonná

Ruta graveolens

Detail
Kategorie Trvalky
Výška rostliny od 40 cm do 60 cm
Barvy listů modrozelená
Tvary listů zpeřené
Typy listů listnaté
Požadavky rostliny slunce, chudé půdy, propustné půdy
Použití rostliny skupinové výsadby, v lékařství, v potravinářství
Použitelné části rostliny list
Popis

Routa vonná je vytrvalá rostlina, za určitých podmínek odolá vůči zimě. Dorůstá do výšky 40 -60 cm. Roste převážně v oblastech kolem Středozemního moře. Je známá také pod názvy rutvička, děsník, gertrudka aj.

Římané ji používali spolu s česnekem a čerstvým kozím sýrem k přípravě vysoce aromatického koření, které nazvali „ moretum“. Bylo také zvykem dávat čerstvou routu pod matraci, aby se v ní neusadily štěnice. Od středověku se pěstovala jako léčivka i koření už nejen ve Středomoří, ale také ve střední Evropě v klášterních zahradách.

Routa vonná si v chladných ročních obdobích ponechává část svých ozdobných listů. Má rozvětvený stonek, který je dřevnatý pouze ve spodní části. Listy mají modrozelenou barvu, jsou oválné a lichozpeřené. Kořeny jsou světlé a vláknitě rozvětvené. Routa obsahuje žláznaté buňky, které vylučují éterické oleje. Ve Středomoří roste větší počet příbuzných druhů routy.
Routa kvete v alejích, zahradách a na dvorech.

Čeleď:
routovité

Původ:
Routa vonná pochází ze Středomoří.

Použití:
Routa obsahuje éterické oleje, flavonglykosid rutin, třísloviny, kyselinu jablečnou a kyselinu salicylovou.

K léčebným účelům by měla být využívána s velkou opatrností, pouze pod odborným dohledem a v malém množství. V těhotenství se routa nesmí užívat vůbec, protože mí abortivní účinek. Při nadměrném užívání může routa způsobit krvácení a poruchy trávícího ústrojí.

Routa má uklidňující účinky, zmírňuje menstruační bolesti a plynatost, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje pocení a pomáhá při parazitech ve střevech. V homeopatii se z této byliny připravuje prostředek proti slabozrakosti a únavě očí.

Routa má výrazný kořenný pach a hořkou chuť. Sušením se její aroma zmírní, podobně jako u estragonu. Listy jsou vhodné do omáček, salátů, ragů a jiných pikantních jídel. V severní Itálii se routa také používá také k aromatizaci oblíbené vinné kořalky grappa.
Krásně tvarované listy routy můžeme usušit a použít k dekoraci.

Pěstování:
Routa potřebuje slunné stanoviště, chudší, dobře propustnou půdu. Při dělení keříků routy používáme rukavice, protože rostlina může při dotyku zvýšit citlivost pokožky na světlo a vyvolat podráždění kůže.

Množení:
Množíme na jaře semeny, nebo řízky, které jsme v létě předpěstovali. Na jaře můžeme keříky rozmnožovat dělením, ponecháme pouze hlavní výhonek.

Sklizeň:
Listy otrháme před obdobím květu, uchováváme je čerstvé nebo sušené.
Nové fotografie rostlin