Zpět na seznam

Kozák habrový

Boletus carpini

Foto: Kozák habrový
Detail
Kategorie Houby
Výška rostliny od 5 cm do 13 cm
Měsíce plodů Červen, Červenec, Srpen, Září
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Kozák habrový je jedlá tržní houba. Klobouk má temně šedě hnědý až černavý, svraskalý, hrbolatý, tuhý. Mladé plodnice mají klobouk polokulovitý, který se později polštářovitě rozprostírá do šíře 80 -140mm, podobně jako u kozáka březového. Trubky jsou vysoké 10 -25mm, bělavé, žlutavé až šedohnědé se zeleným nádechem, husté, u třeně volné, jejich ústí jsou okrouhlá, drobná.

Třeň je bělavý, tmavě šupinkatý, žebernatý, v mládí hřibovitě břichatý, později válcovitý, občas zprohýbaný, trochu tlustší 10 -35mm a kratší 50 -130mm než u kozáka březového.

Dužina je pevná, postupně růžoví, šedne až černá s fialovým nádechem, je velmi chutná, málo červiví. Vůni má příjemnou, ale málo výraznou.

Výtrusy jsou podélně vřetenovité, hladké, žlutohnědé, výtrusný prach je hnědý.

Tento kozák není možné zaměnit s žádnou jedovatou houbou. Podobá se kozáku březovému a kozáku černému, který má tmavý, hladký klobouk a roste pod břízami. Kozák habrový má klobouk výrazně jamkovitě svraskalý, na rozdíl od kozáka březového, jehož dužina na řezu nečerná, ale zůstává bílá, možná jen trochu zrůžoví. Sušením ale dužina kozáků tmavne a černá.

Výskyt:
Kozák habrový roste vzácně, zejména pod habry a pod lískami, od června do září, nejvíce v červenci a srpnu.

Použití:
Je to jedlá velmi dobrá houba. Její plodnice jsou vytrvalé, nehnijí ani nečerviví často. Mají tuhou dužinu, kterou připomínají pravé hřiby a křemenáče. Na vzduchu i v jídle černá, a to i v polévce. Je dobrá také v guláši a do vánoční kuby.
Nové fotografie rostlin