Zpět na seznam

Hřib siný

Boletus cyanascens

Foto: Hřib siný
Detail
Kategorie Houby
Výška rostliny od 5 cm do 10 cm
Měsíce plodů Červen, Červenec, Srpen
Požadavky rostliny písčité půdy
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Hřib siný je jedlá, netržní, ohrožená houba. Její klobouk je široký 40 -110mm, zprvu polokulovitý, později klenutý až rozložený, žlutě, krémově až kaštanově hnědý, hladký, na povrchu jemně plstnatý.

Trubky jsou vysoké 4 -8mm, bělavé, krémové nebo nažloutlé, na řezu modrají. Ústí jsou mírně hranatá, mají stejnou barvu jako trubky.

Třeň je dlouhý 50 -100mm a tlustý 10 -30mm, hřibovitý, dole mírně ztlustělý, křehký, krémový nebo světle kaštanový, stejně zbarvený jako klobouk, pod kloboukem je lysý, to budí dojem jakési punčochy. Uvnitř je vatovitý, přihrádkovitě nebo později úplně dutý.

Dužina je velmi křehká, ve vřeteni vatovitá a na řezu velmi rychle a intenzivně modrá, je to až chrpově modrá barva. Má nevýraznou chuť i vůni. Celý povrch plodnice na otlačených místech nápadně modrá.

Výtrusy jsou krátce elipsoidní, hladké, světle žluté, výtrusný prach je světle žlutý.

Tuto houbu není možné zaměnit s žádnou jedovatou, ani s jinými modráky.

Výskyt:
Hřib siný roste vzácně v červnu a srpnu v písčitých prohřátých půdách pod borovicemi, často na okrajích borů, ale i pod buky a dalšími listnatými stromy.

Použití:
Hřib siný je velmi dobrá houba, která se ale běžně pro kuchyň nesbírá, protože je málo hojná a nezkušené houbaře odradí intenzivním modráním. Dá se použít do všech houbových pokrmů i ke konzervaci. Suší se obtížněji.
Nové fotografie rostlin